BADASS of New England

An automobile club for the enthusiast who enjoys the last of the big GM cars. The rear wheel drive B and D bodys. Chevrolet Impala SS, Caprice, 9C1, Buick Roadmaster, Oldsmobile Custom Cruiser, Cadillac Fleetwood
 
HomeHome  RegisterRegister  Log inLog in  
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

Most users ever online was 101 on Fri Nov 27, 2015 1:40 pm
Latest topics
» 2012 and up Caprice PPV
Sat Dec 03, 2016 4:36 pm by No Moa

» I wasn't even looking for this one, I swear!
Thu Dec 01, 2016 9:52 am by 95brmw

» This forum needs a pulse check.... pics included
Tue Nov 29, 2016 1:04 pm by Grumpy

» 1994 Roadmaster Estate Wagon
Tue Nov 29, 2016 10:15 am by lvd2340

» Who're You callin a Turkey?
Thu Nov 24, 2016 1:32 pm by 802

» New Ride
Thu Nov 17, 2016 8:17 am by silverfox103

» Complete SS interior.
Thu Oct 27, 2016 1:35 pm by No Moa

» 2016 9th Annual Roundup, List of Attendees
Tue Oct 18, 2016 1:04 am by MASShole9C1

» Pictures from the 2016 Roundup
Mon Oct 17, 2016 8:03 pm by toomanytoyz

Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 possible 4l60e problem?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tylerwerrin



Posts : 22
Join date : 2009-06-18

PostSubject: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 5:10 pm

hey guys,
got a 1996 impala lt1 with a 4l60e mated.

so the engine/tranny is successfully installed in a 1984 jaguar xj6. reverse seems to work just fine (feels powerful, like it should) but when i put it into a forward gear, i go nowhere. If i mash on the gas, i can get up to 10mph or so.

My friend says that if the connector plug (the large green one) is put on wrong, it will cause the tranny to do this, but the plug is on correctly. Is there anything that can be done with the tranny on?

There's a new filter installed, fresh fluid, etc. Tranny's condition was unknown when i put it on, but i was told it only had 60k miles on it. Are the forward gears smoked? input sprag?

any help would be most illuminating.

thanks,
tyler w.
Back to top Go down
toomanytoyz
Club President


Posts : 6870
Join date : 2009-01-20
Age : 40
Location : East Hampstead, NH USA

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 8:42 pm

Damn, that's gotta be frustrating! I wish I knew more to help you... But there are a few guys on here that have been pretty deep into those tranny's that may be able to offer you some advice.

_________________
Bill "The Verb" Crovo - Resident Car Slut & Unicorn Hunter

A Toasted Marshmallow, A Long German, A Lame Suburban and expensive dreams...
Missing all my previous B's, D's and V... Sad
American Ricer
www.badassofne.net
"Ooooh! Look! Something shiny!"
NO MORE UNICORNS!!!!!

LOWER IT!!! Wink
Back to top Go down
http://impalass.uniquekind.net/
Pooge



Posts : 1698
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 8:50 pm

toomanytoyz wrote:
Damn, that's gotta be frustrating! I wish I knew more to help you... But there are a few guys on here that have been pretty deep into those tranny's that may be able to offer you some advice.

Yah, lets get those jokers posting on here already!

Doug

_________________
1996 Impala SS - 45K original miles - 5.3 LS swap - Brand new Bilsteins...WHAT A DIFFERENCE!
Back to top Go down
tylerwerrin



Posts : 22
Join date : 2009-06-18

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 8:53 pm

haha, any help would be great! really don't want to have to R&R...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 8:56 pm

Sounds like the T/C may be toast. scratch Does it do it in all gears?
Back to top Go down
tylerwerrin



Posts : 22
Join date : 2009-06-18

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 9:04 pm

maybe it went a little faster when i had it in 2nd -- but it might just be my imagination. i could go in reverse fine -- had proper acceleration -- felt really good.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 9:06 pm

tylerwerrin wrote:
. i could go in reverse fine -- had proper acceleration -- felt really good.
That means it must be deeper.
Back to top Go down
mean ss



Posts : 648
Join date : 2009-02-25
Age : 58
Location : Nashua NH.

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 9:10 pm

http://www.impalassforum.com/vBulletin/showthread.php?t=227226
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 9:21 pm

Two possible answers based on your description of symptoms.

What is "limp-home mode" ? This is a fault mode in which the transmission either loses electrical power or the PCM deactivates all of the electronics. The transmission will default to max line pressure. The driver will have Reverse and 3rd, with manual 2nd available by putting the gearshift in 2 or 1 (doesn't matter). 1st, 4th, and TCC lockup will not be available. It will not hurt the car to drive it like this, but use manual 2nd to get the car moving, and be aware that the trans will generate more heat than normal while operating in limp-home mode due to increased torque converter slippage during 2nd gear starts and no lockup in 3rd gear.

17. No forward movement in OD or D, but L2, L1 and R work: Forward sprag is broken. R&R. Try not to run or drive the car or further damage could result.
Back to top Go down
tylerwerrin



Posts : 22
Join date : 2009-06-18

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Fri Apr 09, 2010 9:31 pm

hmm, well that explains what my friend said about the plug being put on incorrectly -- the pink wire is hot for the transmission -- i'll have to fiddle with it, do some probing. hope its not the input sprag -- is there a way to test for power to the trans another way? i know the fuses are fine -- checked em last night.
Back to top Go down
GasTT



Posts : 2675
Join date : 2009-01-19
Age : 28
Location : Treasure Coast, FL

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Sat Apr 10, 2010 5:34 pm

toomanytoyz wrote:
... But there are a few guys on here that have been pretty deep into those tranny's

Shocked
Back to top Go down
Cadet57



Posts : 4476
Join date : 2010-03-14
Age : 29
Location : Chicopee, MA

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Sat Apr 10, 2010 6:05 pm

GasTT wrote:
toomanytoyz wrote:
... But there are a few guys on here that have been pretty deep into those tranny's

Shocked

Maybe i'll just sit the mod day out...
Back to top Go down
tylerwerrin



Posts : 22
Join date : 2009-06-18

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Sat Apr 10, 2010 6:13 pm

haha. well, i guess scanning the pcm to figure out what the error codes could be would be a good first step -- too bad the car's injectors are currently being replaced, and waiting for new ones to come in the mail.... anyone know what kind of codes i should look out for?
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Sat Apr 10, 2010 6:29 pm

Cadet57 wrote:
GasTT wrote:
toomanytoyz wrote:
... But there are a few guys on here that have been pretty deep into those tranny's

Shocked

Maybe i'll just sit the mod day out...
Sounds like if you are not a tranny, you have nothing to worry about. Razz
Back to top Go down
tylerwerrin



Posts : 22
Join date : 2009-06-18

PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Sat Apr 10, 2010 10:35 pm

hmm doing a little research seems to show that the PCM could go into limp home mode if the ignition switch isn't getiting enough voltage to the trans -- how does this make sense? the ignition switch is used to just engage the starter relay/starter, right? i wonder if the codes have been thrown in the PCM from before and are still there...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: possible 4l60e problem?   Today at 11:02 pm

Back to top Go down
 
possible 4l60e problem?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» possible 4l60e problem?
» 5.3 LS Vortec Engine and 4L60E Transmission
» WTB: Tubular crossmember 4L60E
» 2003 4l60e transmission
» I need some help with a Nerf problem..

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BADASS of New England :: 91-96 B & D-body tech :: Problems / Maintenance-
Jump to: