BADASS of New England

An automobile club for the enthusiast who enjoys the last of the big GM cars. The rear wheel drive B and D bodys. Chevrolet Impala SS, Caprice, 9C1, Buick Roadmaster, Oldsmobile Custom Cruiser, Cadillac Fleetwood
 
HomeHome  RegisterRegister  Log inLog in  
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

Most users ever online was 101 on Fri Nov 27, 2015 1:40 pm
Latest topics
» 2012 and up Caprice PPV
Sat Dec 03, 2016 4:36 pm by No Moa

» I wasn't even looking for this one, I swear!
Thu Dec 01, 2016 9:52 am by 95brmw

» This forum needs a pulse check.... pics included
Tue Nov 29, 2016 1:04 pm by Grumpy

» 1994 Roadmaster Estate Wagon
Tue Nov 29, 2016 10:15 am by lvd2340

» Who're You callin a Turkey?
Thu Nov 24, 2016 1:32 pm by 802

» New Ride
Thu Nov 17, 2016 8:17 am by silverfox103

» Complete SS interior.
Thu Oct 27, 2016 1:35 pm by No Moa

» 2016 9th Annual Roundup, List of Attendees
Tue Oct 18, 2016 1:04 am by MASShole9C1

» Pictures from the 2016 Roundup
Mon Oct 17, 2016 8:03 pm by toomanytoyz

Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Sat May 12, 2012 11:25 pm

Those who know my car know how much time and money i put into it in the summer of 2010.
It never has run right .
Well after trying damn near everything on the engine / plugs / wires optis= 3 times / intake gaskets = at least 3 times / sensors / etc.
I pulled the manifold/valve covers last week and found affraid


Old bent and burnt valve beside new exhaust valve !!!!!


4 part spring bent pushrod and chewed up rocker.


Closeup of rocker.


Nicked piston top.



I beleive what happened is I had a set of mid 80s magnesium valve covers that i installed without clearincing the inside enough for the roller rockers.
When i started the engine the rockers hit in a couple of spots .Cracking the valve cover.
I didn't realize it at the time but it must have damaged the front most exhaust valve/spring.
Eventually the spring broke / pushrod bent and lifter came apart fortunetly no parts fell into the lower end and I'm in the process of putting a new set of heads on. Hopefully i'll be back on the road soon.
Back to top Go down
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Sat May 12, 2012 11:28 pm

Figured i'd a## up my own thread before anyone got a chance
Saw this at the gas station on my way home from working on the car and thought of Crovo. Rolling Eyes
Back to top Go down
Matt Trakker



Posts : 5075
Join date : 2009-07-30
Age : 35
Location : Reading, MA

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Sat May 12, 2012 11:34 pm

Damn, it must feel good to have figured out what the problem is for sure...looking forward to seeing the car again soon... Cool
Back to top Go down
toomanytoyz
Club President


Posts : 6870
Join date : 2009-01-20
Age : 40
Location : East Hampstead, NH USA

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Sun May 13, 2012 10:47 am

DAMMIT!!!!! I was seriously considering painting mine orange! SON OF A......!!!!!!

Oh, and Kickass on finding your issue!!!! Glad to see you're still around, man! Very Happy

_________________
Bill "The Verb" Crovo - Resident Car Slut & Unicorn Hunter

A Toasted Marshmallow, A Long German, A Lame Suburban and expensive dreams...
Missing all my previous B's, D's and V... Sad
American Ricer
www.badassofne.net
"Ooooh! Look! Something shiny!"
NO MORE UNICORNS!!!!!

LOWER IT!!! Wink
Back to top Go down
http://impalass.uniquekind.net/
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: Irony   Sun May 13, 2012 2:00 pm

Was going thru my for sale threads.
Thought this was ironic.
It's a reply from steve when i was talking about dumping the beast.

After what you did to get that cleaned up...come on!!!
Getter back on the road, springs comin
Back to top Go down
95brmw



Posts : 1431
Join date : 2009-11-10
Age : 32
Location : Connecticut

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Sun May 13, 2012 2:21 pm

Good job on finding the problem, thats a hell of a bent valve. BTW, I see we both have the same falling apart fire pit Smile
Back to top Go down
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Mon May 14, 2012 1:06 am

Took the other head off and removed and installed all the springs on the new heads tonite.
Suggestion for anyone doing springs
Get a spring remover/installer that you can at least put a rachet on.
Mine has a star handle and after turning by hand it 30 plus times . Never again Rolling Eyes
What"s the story on these sguare plugs in the head Does it take a specific Wrench/driver ?????
I needed to remove this one to install the temp sensor.
It looks like it should take a 3/8 rachet but it's too small.
I ended up grinding down an old extension to get it out.


Couple of random pics.I need to work on my photo skills LOL.


THE GOLDEN WRENCH Nothing but the best for the Beast.!!!!!!! .
Back to top Go down
sdstick



Posts : 4278
Join date : 2009-03-20
Location : Revere, MA

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Mon May 14, 2012 5:37 am

Your going to be SO HAPPY running on all 8 again.
It is a PIA working the heads in the car but sounds like your all over it.
Keep those progress posts coming... Arrow

_________________
Steve


96BBB 28K 3.42 Bolt-ons
95BBB 100K 3.73 383 New DD...already broke fixt the 4L60E twice
95 Black WB4 Hole...ee...grail
96 Black WB4 No holes in this
95BBB 189K 3.08 Old DD Stolen...by Matt. Cool
Whine..eee...Silver LS6
Back to top Go down
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Mon May 14, 2012 6:40 am

It is a PIA working the heads in the car but sounds like your all over it.


Yea It was definitely easier working on the engine with the front clip off.

The one plus is everything is new so it came apart fairly easy.

The SLP headers are probably not going back on = Too much stuff in the way to get them bolted back in .
Back to top Go down
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: progress   Thu May 17, 2012 10:32 pm

Well i got it back together and running.
Thought you guys might like to see a couple of random pics.
Almost forgot to put these plugs in the new heads.
Would have been a nice mess.
By the way these took a small rachet head unlike the one for the temps sensor i showed earlier in this thread

Heads installed valves adjusted.

The exhaust manifolds i'm using looked like A## and i had a can of engine enamel kicking around.
Decided to try painting them They looked great when i put them on BUT the paint is slowly cooking itself off Rolling Eyes

The finished product .

Waiting on one replacement spring will be firing her up tommorrow.
Back to top Go down
sdstick



Posts : 4278
Join date : 2009-03-20
Location : Revere, MA

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Thu May 17, 2012 10:39 pm

Arrow
Good luck with the start.
Motor looks really good.

_________________
Steve


96BBB 28K 3.42 Bolt-ons
95BBB 100K 3.73 383 New DD...already broke fixt the 4L60E twice
95 Black WB4 Hole...ee...grail
96 Black WB4 No holes in this
95BBB 189K 3.08 Old DD Stolen...by Matt. Cool
Whine..eee...Silver LS6
Back to top Go down
toomanytoyz
Club President


Posts : 6870
Join date : 2009-01-20
Age : 40
Location : East Hampstead, NH USA

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Fri May 18, 2012 8:44 am

Lookin' good! Arrow

_________________
Bill "The Verb" Crovo - Resident Car Slut & Unicorn Hunter

A Toasted Marshmallow, A Long German, A Lame Suburban and expensive dreams...
Missing all my previous B's, D's and V... Sad
American Ricer
www.badassofne.net
"Ooooh! Look! Something shiny!"
NO MORE UNICORNS!!!!!

LOWER IT!!! Wink
Back to top Go down
http://impalass.uniquekind.net/
IMPALADAKID
Admin


Posts : 1512
Join date : 2009-01-17
Age : 48

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Fri May 18, 2012 8:51 am

Good to hear you got it fixed, but where are the SLPs?
Back to top Go down
M.ROSS



Posts : 443
Join date : 2009-01-21
Age : 57
Location : So.Portland/ME

PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Fri May 18, 2012 10:19 am

The SLPs were a b#tch to get off.and would be even harder to get back on.
When i originally installed them the front clip was off.
and i never liked the plug access with them.
So they may get reinstalled later or get sold. I could really use the money.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##   Today at 3:22 am

Back to top Go down
 
Only took me a year and a half to figure out why my car ran like A##
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 19 Year Old Writer
» Trick with Half or Nothing, use Vayu to tune on the field
» Ranma One-Half
» One Year Unemployed Anniversary – Let Them Eat Cake
» Waking From A 20-Year Coma (Video)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BADASS of New England :: 91-96 B & D-body tech :: Problems / Maintenance-
Jump to: