BADASS of New England

An automobile club for the enthusiast who enjoys the last of the big GM cars. The rear wheel drive B and D bodys. Chevrolet Impala SS, Caprice, 9C1, Buick Roadmaster, Oldsmobile Custom Cruiser, Cadillac Fleetwood
 
HomeHome  RegisterRegister  Log inLog in  
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 101 on Fri Nov 27, 2015 1:40 pm
Latest topics
» 2012 and up Caprice PPV
Sat Dec 03, 2016 4:36 pm by No Moa

» I wasn't even looking for this one, I swear!
Thu Dec 01, 2016 9:52 am by 95brmw

» This forum needs a pulse check.... pics included
Tue Nov 29, 2016 1:04 pm by Grumpy

» 1994 Roadmaster Estate Wagon
Tue Nov 29, 2016 10:15 am by lvd2340

» Who're You callin a Turkey?
Thu Nov 24, 2016 1:32 pm by 802

» New Ride
Thu Nov 17, 2016 8:17 am by silverfox103

» Complete SS interior.
Thu Oct 27, 2016 1:35 pm by No Moa

» 2016 9th Annual Roundup, List of Attendees
Tue Oct 18, 2016 1:04 am by MASShole9C1

» Pictures from the 2016 Roundup
Mon Oct 17, 2016 8:03 pm by toomanytoyz

Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 10:42 am

Ok, driving the car (1995 Buick Roadmaster Estate) last night and jumped on the highway. The car at higher RPM started backfiring and losing power. So babbied it down the highway and got off on the next exit, came to a stop and started of down the road and it completely died. Now it has a brand new fuel pump (pressure was tested on the side of the road), has a 5 month old Accel Optispark and Accel Coil. Had it towed home last night cause all it will do is crank and has no spark at the plugs and no spark at the coil. All fuses are good. Woke up this morning and it started right up, runing extremely rich but its running? H E L P !!!!!!!!!!!!!!!! affraid
Back to top Go down
mean ss



Posts : 648
Join date : 2009-02-25
Age : 58
Location : Nashua NH.

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 11:31 am

have the ICM checked
Back to top Go down
Pooge



Posts : 1698
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 11:32 am

The running rich throws me off, but I would check the basics to rule them out.

-Any codes?
-The wires going into the coil and icm - check these for breakage inside the plastic, very common.

The part about running rich has got to be something to do with mass airflow sensor or something like that. The computer controls that and fuel should be based on amount of air coming in. I would check your mass air flow sensor, it's plugs, and wires.

That's all I have

Doug

_________________
1996 Impala SS - 45K original miles - 5.3 LS swap - Brand new Bilsteins...WHAT A DIFFERENCE!
Back to top Go down
No Moa



Posts : 3871
Join date : 2009-02-21
Age : 44
Location : Midcoast Maine

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 11:40 am

^ what they both said ^
Back to top Go down
http://www.collectorfbody.com
boojum



Posts : 2152
Join date : 2009-01-21
Age : 29
Location : NH

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 12:33 pm

A bad coolant sensor or wiring (the one on the water pump) will cause the car to run rich and be very had to start. Wouldn't cause no spark though.
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 1:03 pm

I cannot get the car to read on my scanner, the temp sensors where replaced when i did the opti, what does everyone think about the ignition module connected to the coil??? seems like when she cooled down she started ????
Back to top Go down
mean ss



Posts : 648
Join date : 2009-02-25
Age : 58
Location : Nashua NH.

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 1:05 pm

justinlamb82 wrote:
I cannot get the car to read on my scanner, the temp sensors where replaced when i did the opti, what does everyone think about the ignition module connected to the coil??? seems like when she cooled down she started ????

thats what the ICM is
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 1:22 pm

hahaha, wow Embarassed , had a moment there. i did pick up a new one and will be installing it today from auto zone, hope it works !!!!! scratch
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 8:09 pm

wires are fine and the new ICM was a waste of cash. under load (2500 RPM) the car starts to lose power and back fire both from exhaust and intake ????? Evil or Very Mad
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 8:16 pm

I would chech the twires going into the coil. Take a razor, and cut the insulation off the wires as they go into the connector on the coil, and pull it back. Look for a broken wire as the wire goes into the connector. I have had this happen a couple times.
Back to top Go down
bammax



Posts : 2301
Join date : 2009-02-22
Age : 35
Location : Mansfield, Ma

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 10:15 pm

Sounds like an opti that don't like to spin fast. Aren't accel/msd optis known for these types of issues?
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 10:23 pm

bammax wrote:
Sounds like an opti that don't like to spin fast. Aren't accel/msd optis known for these types of issues?
I missed that part. Yes, the MSD/Accel optis are junk. Their cap and rotor kits are top notch, but they failed at building the opti itself.


Last edited by IMPALADAKID on Fri Aug 20, 2010 6:07 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Pooge



Posts : 1698
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Thu Aug 19, 2010 11:09 pm

bammax wrote:
Sounds like an opti that don't like to spin fast. Aren't accel/msd optis known for these types of issues?

I was thinking that at first, but didn't want to post it cause I was not sure if those where the ones.

justinlamb82 wrote:
wires are fine and the new ICM was a waste of cash. under load (2500 RPM) the car starts to lose power and back fire both from exhaust and intake ????? Evil or Very Mad

PM me your address. I have a used GM opti that was working perfect when pulled. I will send you the opti out tomorrow by US postal, you should get it Saturday, and you can try it out. If it solves the problem shoot me $50, if not send it back. If it does not solve the issue your only out like $5.

Doug

_________________
1996 Impala SS - 45K original miles - 5.3 LS swap - Brand new Bilsteins...WHAT A DIFFERENCE!
Back to top Go down
Tomz9C1



Posts : 1486
Join date : 2009-01-21
Age : 54
Location : Rumford, Maine

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Fri Aug 20, 2010 7:25 am

When you install the new (used) opti, put a dab of dielectric grease on the wire boots and coil wire. Other than a POS Opti I bought on e-bay, I really haven't had any problems.
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Fri Aug 20, 2010 8:47 am

Well thank you everyone for your help, I am going to go home tonight and cut the insulation back on the wires near the connection for the coil and then prep the garage for an opti-swap, picked up sum aftermarket wires to put in also. I have a code for advanceautoparts.com if any one wants to use it, it "should" work for anyone, get $20 off of $50 or more using coupon code at checkout. DFM20 must be entered as shown in the promotion box during checkout Arrow ONLY GOOD UNTIL AUGUST 26, 2010 !!!!
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: WTF   Wed Aug 25, 2010 7:28 am

Well just finished changing the Opti last night and nothing has changed, it seems that when it is warming up it starts to backfire through the intake and exhaust and as soon as the car is up to tempeture it dies and then will loose spark and not start until the car cools down, 6 days without a car and i have no idea what to do.
Back to top Go down
Tomz9C1



Posts : 1486
Join date : 2009-01-21
Age : 54
Location : Rumford, Maine

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 7:52 am

Check the three wires to the coil again, other than that I don't know.

Where did you get the opti?
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 8:44 am

Tomz9C1 wrote:
Check the three wires to the coil again, other than that I don't know.

Where did you get the opti?

I have checked the wires several time and do not have a break on them, I got the Opti from pooge which is used and from a running car, but i am going to remove that one again i have sent my old Accel Opti back to Summit Racing as it is still under warranty. I told them i do not want another Accel and they are putting the value of the Accel opti onto the balance for a AC Delco Optispark. I did new plugs and wires with this change over. I wonder if it is the coil heating up and failing, because even changing the Opti out with a different one the car is still doing backfiring and shutting down when it gets hot? scratch
Back to top Go down
sdstick



Posts : 4278
Join date : 2009-03-20
Location : Revere, MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 12:01 pm

Did you replace the coolant sensor with an AutoZone / Dorman one?
I used one in my retired 95 & it solved the problem so I cant say theyre junk.
I've heard others say thay are.
If I was in your position I'd return it as defective & try again.
It's so easy to replace I'd try that before changing optis again.
As mentioned above, it shouldnt stop spark, but it WILL make it run (or not run) like dog poop when warm

_________________
Steve


96BBB 28K 3.42 Bolt-ons
95BBB 100K 3.73 383 New DD...already broke fixt the 4L60E twice
95 Black WB4 Hole...ee...grail
96 Black WB4 No holes in this
95BBB 189K 3.08 Old DD Stolen...by Matt. Cool
Whine..eee...Silver LS6


Last edited by sdstick on Wed Aug 25, 2010 12:35 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Pooge



Posts : 1698
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 12:11 pm

Sorry that opti didn't work for you man, at least you have ruled it out though... Hit me with a pm when you take it back out so I can give you my address to ship it back.

Thanks,

Doug

_________________
1996 Impala SS - 45K original miles - 5.3 LS swap - Brand new Bilsteins...WHAT A DIFFERENCE!
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 12:40 pm

Pooge wrote:
Sorry that opti didn't work for you man, at least you have ruled it out though... Hit me with a pm when you take it back out so I can give you my address to ship it back.

Thanks,

Doug

I will Pooge and I do appreciate your help with this.
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 12:43 pm

Also have the opti swap down to 1 hour and 42 minutes, out and in !!!!! Like a Star @ heaven
Back to top Go down
bammax



Posts : 2301
Join date : 2009-02-22
Age : 35
Location : Mansfield, Ma

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 1:13 pm

justinlamb82 wrote:
Also have the opti swap down to 1 hour and 42 minutes, out and in !!!!! Like a Star @ heaven

That's not a bad time at all. You get it down to an hour and everyone will be visiting your place asking for help Laughing
Back to top Go down
bammax



Posts : 2301
Join date : 2009-02-22
Age : 35
Location : Mansfield, Ma

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Wed Aug 25, 2010 1:15 pm

If you suspect the coil you can always swap that out with an off the shelf duralast one and test the car again. If it's the same issue then throw the original back in a return the new one to the store and say it didn't fit right. At least that would rule out yet another component without any money outta pocket.
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: ahhhh yesssss   Tue Sep 07, 2010 8:22 am

Changed the opti out with a new AC Delco, new pigtails soldered in for the coil and ICM, and a new Opti harness along with plugs and wires and the wagon is back running like a top, thank you everyone for your help with this. cheers
Back to top Go down
toomanytoyz
Club President


Posts : 6870
Join date : 2009-01-20
Age : 40
Location : East Hampstead, NH USA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Tue Sep 07, 2010 10:24 am

Good to hear, Justin! Smile

You ever get that bird??

_________________
Bill "The Verb" Crovo - Resident Car Slut & Unicorn Hunter

A Toasted Marshmallow, A Long German, A Lame Suburban and expensive dreams...
Missing all my previous B's, D's and V... Sad
American Ricer
www.badassofne.net
"Ooooh! Look! Something shiny!"
NO MORE UNICORNS!!!!!

LOWER IT!!! Wink
Back to top Go down
http://impalass.uniquekind.net/
sdstick



Posts : 4278
Join date : 2009-03-20
Location : Revere, MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Tue Sep 07, 2010 11:04 am

justinlamb82 wrote:
Changed the opti out with a new AC Delco, new pigtails soldered in for the coil and ICM, and a new Opti harness along with plugs and wires and the wagon is back running like a top, thank you everyone for your help with this. cheers

Wish we knew which of those things was the culprit.
Thanks for posting the fix anyway...nothing worse than never hearing what fixt it cheers

_________________
Steve


96BBB 28K 3.42 Bolt-ons
95BBB 100K 3.73 383 New DD...already broke fixt the 4L60E twice
95 Black WB4 Hole...ee...grail
96 Black WB4 No holes in this
95BBB 189K 3.08 Old DD Stolen...by Matt. Cool
Whine..eee...Silver LS6
Back to top Go down
bammax



Posts : 2301
Join date : 2009-02-22
Age : 35
Location : Mansfield, Ma

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Tue Sep 07, 2010 2:14 pm

I'm guessing the opti or the wiring. It's like trying to figure out if the burnt wiring caused the fuel pump to fail or if the failing fuel pump burnt the wiring. It's easier to just fix it all and move on.
Back to top Go down
justinlamb82



Posts : 85
Join date : 2010-03-25
Age : 34
Location : Berlin MA

PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Tue Sep 07, 2010 2:48 pm

bammax wrote:
I'm guessing the opti or the wiring. It's like trying to figure out if the burnt wiring caused the fuel pump to fail or if the failing fuel pump burnt the wiring. It's easier to just fix it all and move on.

Thats what I figured, i was tired of playing games and figured i will replace everything andhope for the best, know i just hop it lasts me 50k miles or more Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH   Today at 4:00 am

Back to top Go down
 
BRW Will not RUN !!!!!! AHHHHHHHH
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BADASS of New England :: 91-96 B & D-body tech :: Problems / Maintenance-
Jump to: